måndag 6 december 2010

Julens blommor

Seden att ha särskilda julblommor är inte speciellt gammal.  Krukväxter blev allmänna i hemmen först under de senaste hundra åren. På en del håll var det vanligt att till midsommar pryda kakelugnar och spisar med smörblommor. Dessa fick sedan vara kvar och snyggades alltid upp till julen. De kom därför att betraktas som något av juldekorationer.



Amaryllis
Amaryllisens svenska namn är egentligen ”Riddarstjärna”. Amaryllisen är släkt med narcisser, påskliljor och snödroppar. Amaryllisen ska ha jämt med vatten hela sommaren. Sedan slutar man vattna och ställer krukan på en mörk plats. I december planterar man om löken i en rymligare kruka, vattnar den ordenligt en gång och vattnar sedan lite då och då tills knoppen bryter fram.







                               Hyacint
Hyacinten är en flerårig liljeväxt som normalt blommar i april eller maj. Den härstammar från östra Medelhavsområdet. Hyacinten är tålig och lättskött och den av våra julblommor som är minst kravställande.















Julbegonia
Begonian är en av de julblommor som funnits längst. Den blev populär på 1930-talet. Begonian ingår i en familj av begoniaväxter som omfattar ca 1000 arter. De växer i tropiska trakter jorden runt. Begonian är inte lättskött. Den vill ha mycket ljus men inte stå i solsken och den vill ha en luftfuktighet som vi inte kan erbjuda i vanliga hem.

Julkaktus
Julkaktusens växtsläkte har tre arter som alla växer i Brasilien. Julkaktusen är en epifyt - växer på t.ex. träd för att komma upp i ljuset - och utvecklar inte speciellt stort rotsystem. Den blommar med avlånga blommor som sitter i topparna på varje gren. Julkaktusen tycker inte om eten. Eten är ett omättat kolväte som avges av bl.a. frukt. Det innebär att den inte vill stå i närheten av äpplen eller grönsaker. Den tycker dessvärre inte heller om att vara i närheten av julgranen.









Julstjärna
Julstjärnan upptäcktes 1821 av den amerikanske diplomaten Joel Roberts Poinsett i trädgården hos en mexikansk indian. De intensivt röda skyltbladen var heliga för indianfolket i fråga - så heliga att de inte ens fick vidröras. Ambassadören gav sig inte förrän han lyckats stjäla ett exemplar som han sedan förde till USA. Julstjärnan kom på 1960-talet till Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar