Drycker, kaffebordet och julgodis


Här finns först en lista med juldrycker och nedanför finns recepten.

Glögg (vin)

Glögg (stark) 
Glögg  (dunder)
Julsnaps
Mandelmjölk
Varm rompunsch


Glögg (vin)
1 dl vodka hälls i en glasburk

Tillsätt:
5 bitar kanel
20 st nejlikor
1 bit ingefära
1 tsk krossas kardemumma
1 st pommeransskal

Sätt lock på burken och låt stå och dra i en vecka. Sila vodkan. Kryddorna kan användas 2-3 gånger.

Blanda vodkan med:
1 flaska rött vin
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Värm och servera med russion och skållad hackad mandel.


Glögg (stark)
1 liter renat
1 liten sönderdelad kanelstång
1 pommeransskal
5 finrivna bittermandlar
5 kryddnejlikor
10 krossade kardemummor
1 dl russin
4 finhackade fikon
5-6 stötta fänkålsfrön
250 g brun farin
2 dl strimlad sötmandel

Vi blandar alla ingredienser i vår finaste kopparkastrull
och värmer försiktigt upp till kokpunkten. Vi sätter
 kastrullen på bordet och bränner av några sekunder.
Färdig att avnjutas i glöggkoppar.


Glögg (dunder)

5 liter svagdricka
5 skivade råa potatisar
1 paket bakjäst
1 påse hela nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära, ca 5 cm
1 kanelstång
1 paket russin, 500 g
2,5 kilo socker.


Blanda nästan alla ingredienserna till dunderglöggen i en hink. Röra ut jästen i lite svagdricka innan den hälls i hinken. Täcka hinken med plastfolie som ska göras små hål i. Sedan ska hinken få stå där i lugn och ro i minst tre veckor, gärna det dubbla, innan den ska tappas upp på rena flaskor.



Mandelmjölk
200 g mandel
3 st bittermandlar
2½ liter kokt vatten
200 g strösocker

Skålla och skala mandeln. Stöt den i mortel med socker och lite vatten, så inte fettet tränger ut. Häll på vattnet, som ska vara varmt (inte kokande). Låt det stå och dra i 3 timmar. Sila genom duk. Servera mandelmjölken väl kyld.


Varm rompunsch
2 citroner
½ liter vatten
1 dl strösocker
1 msk honung
Rom

Tvätta citronerna och riv skalet fint. Pressa saften ur dem. Koka upp vatten med socker och honung. Tillsätt citronskal och saft. Sila lagen genom duk eller filter och tillsätt rom till önskad styrka och smak. Serveras varm.


Julsnaps
50 cl renat
1½ tsk hel kummin
30 gr färsk fänkål
1 st vaniljstång
2 st sockerbitar

Skölj och skär anisen i fina strimlor. Dela och skrapa ur vaniljstången. Blanda alla ingredienserna (inkl de urskrapade vaniljkärnnorna) i en glasflaska. Låt stå 1 vecka. Sila.









Kaffebordet

Här finns först en lista för kaffebordet och nedanför finns recepten.


Saffransbröd                                                                                       

Gifflar med mandelfyllning                                                                  

Brysselkex
Chokladbiskvier
Drömtårta     
Mandelmusslor
Mandelpepparkakor, skurna                                                                  
Mandelskorpor med saffran                                                                 
Mormors pepparkakor                                                                              
Pariservåfflor                                                                                      
Sirapspinnar  
Struvor          


Saffransbröd
175 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
2 dl strösocker
1 ägg
1 g stött saffran
½ liter vetemjöl

Smält margarinet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Lös jästen i degspadet.
Tillsätt socker, salt, ägg, saffran, och det mesta av vetemjölet.
Arbeta degen i ca 10 minuter.
Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
Arbeta degen igen. Forma sedan lussekatter.
Garnera med russin. (Doppa russinen i vetemjöl innan de sticks ner i degen - de sitter kvar bättre då.) Låt jäsa på plåt ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i 225 grader i ca 10 minuter.

Det här är en ganska lös deg, så den behöver arbetas länge för att inte vara kladdig. Det är en klar fördel om man har tillgång till hushållsassistent. Man ska inte göra misstaget att blanda i mera mjöl för då blir lussekatterna inte så saftiga och goda.


Gifflar med mandelfyllning
6 dl vetemjöl
1 msk strösocker
150 g margarin (rumsvarmt)
50 g jäst
2 dl kall mjölk

Fyllning
75 g smör/margarin
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl mandel, mals

Mal mandeln och rör samman ingredienserna till fyllningen.
Blanda vetemjölet med strösocker och finfördela margarinet i mjölet.
Rör ut jästen i mjölken. Rör ner mjölk– och jästblandningen i mjölet.
Arbeta degen smidig.  Dela degen i 5 bitar. Kavla ut varje bit till en rund kaka.
Dela i 6 bitar/snibbar med sporre. Lägg en tsk fyllning på varje degsnibb. Rulla ihop och låt jäsa i 1 1/2 timma.

Pensla med uppvispat ägg.

Grädda i 250° i 6-7 minuter. Pudra med florsocker eller ringla över glasyr före servering.


Mormors pepparkakor
¼ dl socker
2 msk sirap
6 msk vatten
150 g margarin
¼ tsk ingefära
¼ tsk kanel
¼ tsk malda nejlikor
2 tsk bikarbonat
½ kg mjöl (drygt 8 dl)

Blanda vatten, sirap, socker och kryddor  i en kastrull och låt koka i ca 1 minut.
Rör i margarinet. Blanda bikarbonaten med lite drygt 3 dl mjöl och tillsätt.
Låt degen stå 10 - 12 timmar. Tillsätt det mesta av det resterande mjölet och knåda ihop degen. Spara lite mjöl till utbakningen.

Kavla ut degen och tag ut pepparkakor med mått. Lägg på bakplåtsklädda plåtar och grädda i 175 grader.

Det här receptet har min mormor använt länge. Nu använder min mamma och jag det när vi bakar pepparkakor. Det är ett bra recept för degen är lättarbetad och kladdar inte fast vid bakbordet.


Pariservåfflor  ca 20 kakor - 40 halvor
150 g smör
½ dl vetemjöl
4 msk grädde, 40%

Punschkräm
½ dl kaffegrädde
2 äggulor
½ dl strösocker
1 tsk potatismjöl
75 g smör
Punsch

Blanda degen och låt den vila i kyl i någon timma. Kavla ut degen till ca 2 mm. Tag ut runda kakor, ca 5 cm Ø. Strö socker på bakbordet och kavla kakorna avlånga med kruskavel. Grädda i 225° i ca 8-10 minuter. Blanda kaffegrädde, äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull och låt sjuda under kraftig omrörning. Blandningen får kallna. Smöret rörs mjukt och tillsätts klickvis till den kalla krämen. Smaksätt med punsch. Krämen förvaras i kylskåp tills den ska användas.
Strax före att kakorna ska serveras läggs de ihop 2 och 2 med punschkräm emellan.



Sirapspinnar
200 g margarin
½ dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 msk sirap
2 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
1 dl grovt hackade russin
Alt. Man kan byta ut russinen mot hackad mandel eller hälften av varje.

Blanda alla ingredienserna på bakbordet och arbeta samman till en deg.
Dela degen i bitar och rulla ut till fingertjocka längder. Lägg längderna på bakplåtspappersklädda plåtar, men inte allt för nära varandra. Tryck inte till dem, de flyter ut när de gräddas.

Grädda i 175°. Skär genast de färdiggräddade längderna i sneda kakor.



Mandelskorpor med saffran
2 dl mandel
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg
½ dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 kuvert saffran à ½ g

Rosta mandeln i en torr stekpanna eller i en långpanna i ungen. Låt svalna.
Rör samman smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner mjölblandningen i smeten tillsammans med de hela rostade mandlarna. Tillsätt saffran.
Arbeta samman till en lös deg.
Vänd upp degen på mjölat bakbord och forma till tre längder, lika långa som en plåt.
Lägg längderna på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i nedre delen av ugnen, 175° i ca 20 minuter.
Ta ut och skär genast i snedställda bitar.
Placera bitarna på en plåt med snittytan uppåt och låt skorporna torka i ca 10 min i 100° ugnsvärme.




Mandelmusslor
2 dl sötmandel, skållas, skalas och mals
200 g smör
1½ dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl

Rör smör, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Tillsätt ägget. Arbeta in mandeln och det mesta av mjölet till en smidig deg. Svep in degen i plastfolie och låt den vila kallt ca 1 tim.
Pensla formarna med matolja eller smält smör.
Dela degen i 48 bitar och tryck ut dem i formarna.
Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter - 175°. Stjälp upp dem genast.


Drömtårta
3 ägg
1 äggvita, hårt vispad
1½ dl strösocker
1 dl potatismjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver

Kräm
100 g margarin
2 dl florsocker
1-2 äggulor
2 tsk vaniljsocker

Vispa en äggvita hårt. Vispa sedan 3 ägg + 1 äggula med sockret. Sikta i potatismjöl, kakao och bakpulver. Rör försiktigt i den vispade äggvitan.

Bred ut smeten i en bakplåtsklädd långpanna. Grädda i 250° ca 5 minuter (tills kakan fått fin färg och känns torr). Stjälp upp på papper strött med socker. Låt svalna.

Rör samman ingredienserna till krämen och bred den över kakan. Rulla kakan och låt den vila med skarven nedåt.




Chokladbiskvier         (15-20 st)
275 g mandelmassa
1½ dl strösocker
2 äggvitor

Blanda mandelmassa, socker och äggvitor i matberedare eller mixer.
Klicka ut smeten på bakplåtsklädd plåt. Låt stå i ca 30 min i rumstemperatur.
Grädda i 175° ca 15-20 minuter. Låt kakorna kallna på plåten.

Fyllning
250 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
3 msk rom el. konjak (alt. 2 msk kakao och 3 msk kointreau)

Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggulorna en i taget. Smaksätt.
Bred krämen på kakornas undersida. Ställ dem kallt i 30 min.

Smält chokladen och kokosfettet och doppa kakorna i blandningen 2 gånger. Låt den stelna mellan doppningarna.

Förvaras svalt.


Brysselkex                                                              ca 50 st
200 g smör
4 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
4½ dl vetemjöl

Garnering
Pärlsocker och karamellfärg

Rör samman smör och socker. Tillsätt vaniljsocker och mjöl.
Rulla degen till en rulle.
Färga pärlsockret. Rulla dagrullen i det färgade pärlsockret.
Lägg degrullen kallt i 1 timma. Skär skivor – ca ½ tjocka.

Grädda kakorna i 175° ca 10 min.




Struvor                            
ca 40 st

1½ dl mjölk
1½ dl vetemjöl
1 ägg
1 msk strösocker
1 tsk pressas citron

Kokosfett

Blanda alla ingredienser utom kokosfettet.

Värm kokosfettet till ca 180°. Värm ett struvjärn i fettet.
Doppa 2/3 av järnet i smeten. Koka varje struva i fettet tills den är gyllengul – tar ca 2 minuter.
Lossa struvan från järnet och låt den rinna av. Doppa struvan i strösocker.


Skurna mandelpepparkakor                                   ca 100 st
7½ dl vetemjöl
1½ tsk bikarbonat
2 tsk malda kryddnejlikor
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kanel
2 tsk vaniljsocker
100 g mandelspån
200 g smör
1 dl ljus sirap
1 dl vatten
3 dl strösocker

Blanda mjöl, bikarbonat, kryddor och mandelspån.
Smält smöret. Tillsätt sirap, vatten och socker. Låt svalna.
Häll smörblandningen över mjölblandningen och rör ihop till en deg. Ta upp den och knåda den med lite extra mjöl.
Dela degen i 3 delar och forma till en rulle. Platta till rullarna så att de blir rektangulära. Vira in dem i plastfolie och låt dem ligga i kylen till nästa dag.
Skär ca 3mm tjocka skivor med vass kniv. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda kakorna i 200° i 5-6 minuter. Låt svalna på galler.


Julgodis

Här finns först en lista för julgodis och nedanför finns recepten.


Chokladfudge                                                                                       

Chokladtryffel                                                                                     
Fikonpraliner
Ischoklad
Knäck
Marängfudge                                                                  
Mockanougat                                                                                        
Chokladbollar                                              
Radiokaka
Tryffel


Radiokaka
2 ägg
2 hg florsocker
350 g cocosfett
3 - 4 msk kakao
1 paket Mariekex

Cocosfettet smältes och får svalna. Blanda ägg, florsocker och kakao. Tillsätt det avsvalnade cocosfettet lite i taget under kraftig omrörning.

Kläd en avlång form, ca 1 1/5 liter, med smörpapper. Börja med att lägga ett lager chokladsmet i botten, lägg sedan ett lager med kex. Tryck gärna ner kexen i chokladsmeten. Fortsätt sedan att varva chokladsmet och kex tills smeten är slut.

Formen ställs kallt. Bör stå kallt 3 - 4 timmar innan den skärs upp och serveras.

Kristina: Min pappa ville alltid att vi skulle göra radiokaka till jul. Det var en tradition som han hade med sig från sin barndom. Mamma har berättat att hon tror att receptet kommer från ett radioprogram som sändes vid jultid någon gång i mitten på 1950-talet - därav namnet ”radiokaka”.


Knäck                              
3 dl strösocker
3 dl sirap
3 dl grädde
1 msk smör
75 gr sötmandel

Blanda socker, sirap, grädde och smör i en
tjockbottnad gryta. Låt sjuda på svag värme
tills smeten stelnar vid ”vattenprov” (tag lite
smet på en tesked och doppa i ett glas med vatten).
Skålla och finhacka eller mal mandeln och tillsätt.

Hälles i knäckformar. Låt stå på svalt ställe.

Knäcksmeten kan med fördel göras i en vid skål med raka höga kanter i mikrovågsugn.


Fikonpraliner                                  
10 fikon, ca 150 g
1 msk konjak eller sherry
250 g mandelmassa
ca 250 g ljus eller mörk blockchoklad

Chokladströssel eller kanderade violer till garnering

Hacka fikonen mycket, mycket fint. Lägg dem i en
skål och häll på konjak/sherry. Riv mandelmassan på
grövsta sidan på råkostjärnet.
Blanda fikon och mandelmassa. Forma små kulor/bollar
av massan och låt dem stå kallt i 10 minuter.
Bryt chokladen i små bitar och smält dem i en skål över vattenbad.
Doppa kulorna i chokladen med hjälp av två gafflar eller tandpetare. Lägg dem på folie och garnera dem. Förvara pralinerna svalt.


Mockanougat
500 g mjuk nougat
200 g mörk blockchoklad                                                
2 msk frystorkat kaffe (snabbkaffe)                             
Chokladströssel till garnering

Skär nougaten i centimeterstora  bitar.
Bryt chokladen i små bitar och smält dem i en skål över vattenbad. Stöt kaffet till fint pulver i en mortel och blanda ner det i den smälta chokladen.
Vänd nougatbitarna i chokladen och lägg dem på folie. Garnera. Förvaras svalt.

Alt.
Uteslut kaffet och använd blockchoklad med apelsinsmak och garnera med små syltade apelsinskivor.


Chokladtryffel                    
150 g mörk blockchoklad
150 g smör
2 äggulor
2 msk vispgrädde

Kakao till garnering

Bryt chokladen i små bitar. Lägg i en skål. Tillsätt smöret.
Ställ skålen över en kastrull med hett vatten och låt allt smälta.
Vispa ihop äggulor och grädde.
Tag skålen med choklad och fett från värmen och rör ner
äggblandningen.

Forma en låda av folie, ca 15 x 15 cm (eller kläd en låda med folie). Häll tryffelsmeten i lådan och låt den stå i kyl till nästa dag. Skär chokladen i bitar, ca 1 1/2 x 1 1/2 cm. Dela dem tvärs över i trekanter och sikta över kakao. Förvara tryffeln kallt. Den håller sig ca en vecka.


Tryffel
125 g blockchoklad
¾ dl vispgrädde
Kakao

Glasering
124 g blockchoklad
1 msk olja
Kakao

Lägg blockchokald och grädde i en bunke och smält det i varmt vattenbad. Låt det svalna och vispar sedan massan kraftigt till den är kall och luftig.
Strö kakao på ett papper och lägg små teskedsstora klickar av chokladmassan på pappret. 
Sätt in i kyl så att de blir riktigt kalla.
Smält blockchoklad i vattenbad och tillsätt några droppar olja. Rör om, det får inte bli för varmt. Är den för varm när man glaserar blir chokladen grådaskig.
Vänd de kylda chokladklickarna i den smälta blockchokladen och lägg dem på ett nytt kakaostrött papper. Sikta kakao runt om dem innan chokladen hunnit stelna.


Chokladfudge
1½ dl kakao
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 krm salt
2 dl vispgrädde
25 g smör
100 g nötkärnor – hackade

Blanda allt utom nötterna i en kastrull. Koka på stark värme utan lock tills smeten blir simmig – tar ca 20-30 minuter. Rör i massan då och då.

Prova smeten:
En klick smet släpps i kallt vatten. Kan den rullas till en kula är smeten klar.
Forma en låda av aluminiumfolie, 20 x 20 cm, och smörj den.
Häll upp smeten i en skål och vispa kraftigt till den är tjock och styv.
Häll massan i folieformen och strö över de hackade nötterna.

Låt massan stelna och skär den i bitar ca 2 x 2 cm. Bitarna kan viras in i folie.


Chokladbollar
3 dl havregryn
1½ dl cocosflingor
1½ dl strösocker
1 hg margarin
2 msk kakao
1 msk starkt kaffe
1 msk vanilj

Blanda ingredienserna till en deg. Gör bollar som rullas i pärlsocker.


Marängfudge
2½ dl strösocker
1 krm salt
¾ dl sirap
¾ dl vatten
1 äggvita
1 påse flagad mandel

Blanda strösocker, salt, sirap och vatten i en tjockbottnad kastrull och koka i ca 30 minuter. Droppa en droppe i kallt vatten. Blir provet brythårt är lagen klar. Kokar man med termometer ska lagen vara 150 grader.
Under tiden sockerlagen kokar - Vispa äggvitan till hårt skum och rosta den flagade mandeln i ugn eller stekpanna under omrörning.
Häll sockerlagen i en fin stråle ner i äggvitan under kraftig omrörning. Använd gärna elvisp. Vispa massan tjock.
Häll massan på smort bakplåtspapper och låt den svalna något. Forma den till en rulle och rulla den i den rostade mandeln.
Rulla in rullen i pappret och låt den ligga kallt och stelna. Skär den sedan i skivor.



Ischoklad
250 g blockchoklad
125 g cocosfett

Smälts i bunke över vattenbad. Häll i ischokladformar.