Här finns först en lista för första turen och nedanför finns recepten.
Glasmästarsill
Husfrusill
Ingefärsmarinerad lax
Läckösill
Minikrustader med ishavsröra
Senapssill
Sillsallad
Svartvinbärssill (vi köper färdig)
Ägghalvor, garnerade
Ättikströmming
Potatis.
Vi köper djupfrysta färskpotatisar som vi kokar med färsk dill. De är jättegoda.
Dalakakor
Jullimpa
Knäckebröd
Rågbröd
Vörtbröd
Prästost, Grevé och Kvibbele gräddädel - alla väl lagrade
Vi köper från Sivans Osthandel i Vara
Glasmästarsill
1 burk inläggningssill
1 ½ morot
Lag
1 ½ dl socker
6-7 st kryddpepparkorn
6-7 st kryddnejlikor
Koka upp lagen och låt den kallna.
Sillen sköljs och skärs i lagom stora ”gaffelbitar”. Morot och lök skivas.
Varva grönsakerna med den sillbitarna i en kruka. Slå på den kalla lagen. Ställ i kylskåp minst 1 dygn innan servering. Sillen håller sig i kylskåp ca 8 - 10 dagar.
Senapssill
2 burkar inläggningssill
Senapssås
4 msk vanlig god senap
1-2 msk ljus örtsenap (alt. engelsk el. fransk)
2-3 msk socker
½ dl dragonvinäger
½ -¾ dl vatten
1 msk senapsfrö
Vi gör en sats på 2 burkar för att den är så god. |
Rör ihop såsen. Skölj sillen och skär i bitar.
Blanda ner sillen i såsen.
Lägg i burk med tätt lock.
Ställ i kyl 1-2 dygn.
|
Sås
½ dl lätt crème fraiche
2 msk chilisås (av ketchuptyp)
½ finhackad gul lök
½ dl hackad dill
1 krm krossad svartpeppar
|
Låt sillen rinna av.
Skär den i lagom stora ”gaffelbitar”.
Blanda såsen.
Rör ner sillen i såsen.
Låt stå i kyl minst 1 dygn innan servering.
|
1 hackad rödlök
1 finhackad vitlöksklyfta
3-4 msk finhackad dill
Marinad
1 msk tomatpuré
2 msk vatten
1 msk olja
½ msk ättikssprit
2 msk strösocker
5 kryddpepparkorn (lätt krossade)
5 rosépepparkorn (lätt krossade)
2-3 msk sillspad
2 msk Läckö slottsaquavit
|
Ingefärsmarinerad lax
½-1 chilifrukt (t.ex. spansk peppar)
2 bitar syltad ingefära + 2 tsk lag
1 salladslök
1½ lime
2 msk olja
½ tsk salt
Laxen ska ha varit fryst i minst 2 dygn. Går bra att använda stjärtbiten från en laxsida som ska gravas.
Skär laxen i tunna skivor. Halvera, kärna ur och finhacka chilifrukten. Skär ingefära, salladslök och ½ lime i tunna skivor. Lägg det i en bunke.
Riv skalet och pressa juicen ur 1 lime. Blanda det med oljan, lagen från den syltade ingefäran och saltet. Häll det över laxblandningen och rör om. Täck och ställ i kyl i ca 1 dygn. Rör om några gånger under tiden.
Minikrustader med ishavsröra
1 paket minikrustader
2 burkar ishavsrom
2 msk finhackad rödlök
Lägg 1 tsk ishavsrom i varje krustad.
Dekorera med en liten bit citron och en dillkvist.
Smakar ljuvligt.
1 stor salt sill
6 medelstora kokta potatisar
5 inlagda rödbetor
½ - 1 saltgurka
1 - 2 lösa äpplen
1 skiva gul lök
4 - 6 msk matättika eller rödbetslag
¼ - ½ tsk vitpeppar, mald
1 -2 msk socker
Vi lägger sill i halva satsen och låter den andra bli rödbetssallad.
|
Sillen rensas och hackas. Alternativt kan 2 - 3 filéer in-läggningssill användas.
Potatis, rödbetor, saltgurka, äpplen och lök hackas fint och blandas.
Krydda. Tillsätt matättika
/ rödbetslag. |
Klipp bort ryggfenan, salta och peppra. Vänd i vispat ägg och skorpmjöl.
Stek i smör ca 3 min på var sida i medelvarm panna.
Ättikslag

5 lagerblad
10-12 kryddpepparkorn
Blanda och låt koka upp. Låt svalna.
4 röda lökar, skivade
1 morot skivad
Varva den stekta strömmingen med lök i en kruka. Slå över den avsvalnade lagen.
Låt stå kallt till nästa dag. Hållbar 3-4 veckor i kyl.
Koka äggen ca 7 minuter. Skölj dem med kallt vatten och låt dem svalna i kallt vatten.
Skala och dela dem.
Garnera ägghalvorna med:
1 liten klick majonnäs
1 kräftstjärt eller 1 skalad räka
1 smal klyfta körsbärstomat
Dill
Jullimpor (4 st )
Blanda och låt jäsa i 12 - 24 timmar. Tillsätt:
4 tsk salt
½ dl strösocker
2 msk smält smör (30g)
15 - 16 dl vetemjöl
Blanda och arbeta väl. Spara lite av mjölet till utbakningen.
Låt jäsa i degbunken i ca 30 min.
Tag upp degen och dela den i 4 delar och gör limpor av dem.
Låt jäsa på plåt i ca 30 min. Baka i 225 grader i ca 20 minuter.
Rågbröd - hålkakor (4 st )
½ dl sirap
2 tsk salt
Rör ut jästen i 1/2 dl av mjölken. Smält margarinet och tillsätt mjölken. Ljumma till 37°. Rör i jästen och sirapen. Tillsätt det mesta av mjölet - spara lite till utbakningen. Arbeta degen till den är smidig. Låt jäsa under duk i 40 minuter.
Baka ut brödkakorna. Låt dem jäsa i ca 30 minuter.
Grädda i 200° i ca 15 minuter.
Lät dem kallna på galler under duk.
* Alternativ
7 ½ dl mjöl - fyra sädesslag
2 ½ dl grahamsmöl
Vörtbröd
2 flaskor porter, 33 cl
1 flaska julbrygd, 33 cl (alt. julmust)
1½ dl mörk sirap
½ msk salt
½ msk malda nejlikor
½ msk mald ingefära
½ msk mald fänkål
½ msk mald kanel
½ dl malda pomeransskal
1½ kg rågsikt
Smula ner jästen i en bunke. Värm porter, julbrygd, smör och sirap till 37° och häll blandningen över jästen. Tillsätt kryddor och russin. Rör om. Tillsätt rågsikten och hälften av vetemjölet. Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Degen ska inte vara allt för fast. Pudra över lite av mjölet och låt jäsa under duk i ca 1 timma.
Ta upp dagen och arbeta den smidig. Dela den i 4 bitar. Forma limpor och låt dem jäsa på plåt (smord eller klädd med bakplåtspapper) under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
Bröden gräddas i ca 25 minuter varefter de tas ut och penslat med en blandning av sirap och vatten
50 g margarin
½ tsk salt
vetekli
Smält margarinet. Tillsätt ölet och värm till 37 grader.
Lös jästen i degspadet. Tillsätt salt och mjöl. Arbeta degen.
Dela degen i 10 bitar. Kavla ut bitarna till tunna kakor i rikligt med vetekli.
Grädda i 225 grader.
Dalakakor
De här brödkakorna är inget man bestämmer sig för att göra samma dag. De görs på en surdeg som sätts dag 1 och sedan kan man baka på dag 5.
Surdeg
Ingredienserna i surdegen blandas och förvaras sedan i en burk med lock i 3 dagar. Helst ska burken stå i 26-30°.
Dag 4 tillsätts:
Rör om och låt stå varmt i ett dygn.
Dag 5 – gör en deg av följande ingredienser:
¾ dl sirap
2 tsk salt
1½ dl rågflingor
1½ dl havregryn
9-11 dl vetemjöl
Låt degen jäsa i ca 45 minuter. Arbeta degen lätt. Gör 15-20 brödkakor. Låt jäsa 30 minuter. Pensla med lite matolja. Grädda i nedre delen av ugnen 7-10 minuter.