Första turen



Här finns först en lista för första turen och nedanför finns recepten.


Glasmästarsill                                                                                                               
Husfrusill                                                                                             
Ingefärsmarinerad lax                                                                            
Läckösill                                                                                               
Minikrustader med ishavsröra                                                                
Senapssill                                                                                                
Sillsallad
Svartvinbärssill  (vi köper färdig)                                                             
Ägghalvor, garnerade                                                     
Ättikströmming                                                                                    

Potatis.
Vi köper djupfrysta färskpotatisar som vi kokar med färsk dill. De är jättegoda.

Dalakakor
Jullimpa
Knäckebröd
Rågbröd                                                                                                  
Vörtbröd                                                                                                 

Prästost, Grevé och Kvibbele gräddädel  - alla väl lagrade
Vi köper från Sivans Osthandel i Vara



Glasmästarsill
1 burk inläggningssill
1 ½ morot
1 st liten rödlök
10 cm purjolök

Lag
1 ½ dl socker
1 dl ättiksprit
2 dl vatten
2 st lagerblad
6-7 st kryddpepparkorn
6-7 st kryddnejlikor

Koka upp lagen och låt den kallna.

Sillen sköljs och skärs i lagom stora ”gaffelbitar”. Morot och lök skivas.

Varva grönsakerna med den sillbitarna i en kruka. Slå på den kalla lagen. Ställ i kylskåp minst 1 dygn innan servering. Sillen håller sig i kylskåp ca 8 - 10 dagar.



Senapssill
2 burkar inläggningssill

Senapssås
4 msk vanlig god senap
1-2 msk ljus örtsenap (alt. engelsk el. fransk)
2-3 msk socker
½ dl dragonvinäger
1 dl majonnäs el. crème fraiche (el. blandat)
½ -¾ dl vatten
1 dl finhackad purjolök
1 dl finhackad dill
1 msk senapsfrö

Vi gör en sats på 2 burkar för att den är så god.


Rör ihop såsen. Skölj sillen och skär i bitar.
Blanda ner sillen i såsen.
Lägg i burk med tätt lock.
Ställ i kyl 1-2 dygn.



Husfrusill
200 g matjessill

Sås
1 dl majonnäs
½ dl lätt crème fraiche
1 dl grovt hackad pickels
2 msk chilisås (av ketchuptyp)
½ finhackad gul lök
½ dl hackad dill
1 krm krossad svartpeppar


Låt sillen rinna av.
Skär den i lagom stora ”gaffelbitar”.
Blanda såsen.
Rör ner sillen i såsen.
Låt stå i kyl minst 1 dygn innan servering.



Läckösill
200 g matjessill
1 hackad rödlök
1 finhackad vitlöksklyfta
3-4 msk finhackad dill

Marinad
1 msk tomatpuré
2 msk vatten
1 msk olja
½ msk ättikssprit
2 msk strösocker
5 kryddpepparkorn (lätt krossade)
5 rosépepparkorn  (lätt krossade)
2-3 msk sillspad
2 msk Läckö slottsaquavit




Låt sillen rinna av, men spara sillspadet. Skär sillen i ganska smala bitar. Varva sill, lök och dill i en burk. Blanda marinaden och rör till sockret löst sig. Smaka av med aquavit. Låt stå i kyl minst 1 dygn innan servering.




Ingefärsmarinerad lax
300 g skinn- och benfri laxfilé
½-1 chilifrukt (t.ex. spansk peppar)
2 bitar syltad ingefära + 2 tsk lag
1 salladslök
1½ lime
2 msk olja
½ tsk salt

Laxen ska ha varit fryst i minst 2 dygn. Går bra att använda stjärtbiten från en laxsida som ska gravas.

Skär laxen i tunna skivor. Halvera, kärna ur och finhacka chilifrukten. Skär ingefära, salladslök och ½ lime i tunna skivor. Lägg det i en bunke.

Riv skalet och pressa juicen ur 1 lime. Blanda det med oljan, lagen från den syltade ingefäran och saltet. Häll det över laxblandningen och rör om. Täck och ställ i kyl i ca 1 dygn. Rör om några gånger under tiden.


Minikrustader med ishavsröra
1 paket minikrustader
2 burkar ishavsrom
1 dl creme fraiche
2 msk finhackad rödlök

Lägg 1 tsk ishavsrom i varje krustad.
Dekorera med en liten bit citron och en dillkvist.

Smakar ljuvligt.



Sillsallad
1 stor salt sill
6 medelstora kokta potatisar
5 inlagda rödbetor
½ - 1 saltgurka
1 - 2 lösa äpplen
1 skiva gul lök
4 - 6 msk matättika eller rödbetslag
¼ - ½ tsk vitpeppar, mald
1 -2 msk socker
1 dl vispad grädde kan tillsättas

Vi lägger sill i halva satsen och låter den andra bli rödbetssallad.





Sillen rensas och hackas. Alternativt kan 2 - 3 filéer in-läggningssill användas.
Potatis, rödbetor, saltgurka, äpplen och lök hackas fint och blandas.
Krydda. Tillsätt matättika
/ rödbetslag.



Ättikströmming
600 g strömmingsfiléer

Klipp bort ryggfenan, salta och peppra. Vänd i vispat ägg och skorpmjöl.
Stek i smör ca 3 min på var sida i medelvarm panna.

Ättikslag
2 dl ättiksprit, 12%
4 dl strösockerSillsallad
6 dl vatten
5 lagerblad
10-12 kryddpepparkorn
Blanda och låt koka upp. Låt svalna.

4 röda lökar, skivade
1 morot skivad

Varva den stekta strömmingen med lök i en kruka.  Slå över den avsvalnade lagen.  
Låt stå kallt till nästa dag. Hållbar 3-4 veckor i kyl.


Ägghalvor – ”garnerade”
Koka äggen ca 7 minuter. Skölj dem med kallt vatten och låt dem svalna i kallt vatten.
Skala och dela dem.

Garnera ägghalvorna med:
1 liten klick majonnäs
1 kräftstjärt eller 1 skalad räka
1 smal klyfta körsbärstomat
Dill







Jullimpor (4 st)
50 g jäst
3 dl ljumt vatten
3 dl rågsikt

Blanda och låt jäsa i 12 - 24 timmar. Tillsätt:

7 dl ljumt vatten
4 tsk salt
½ dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 msk smält smör (30g)
8 dl rågsikt
15 - 16 dl vetemjöl

Blanda och arbeta väl. Spara lite av mjölet till utbakningen.
Låt jäsa i degbunken i ca 30 min.
Tag upp degen och dela den i 4 delar och gör limpor av dem.
Låt jäsa på plåt i ca 30 min. Baka i 225 grader i ca 20 minuter.




Rågbröd  - hålkakor (4 st)
50 g jäst
50 g margarin
5 dl mjölk
½ dl sirap
2 tsk salt
13 dl rågsikt*

Rör ut jästen i 1/2 dl av mjölken. Smält margarinet och tillsätt mjölken. Ljumma till 37°. Rör i jästen och sirapen. Tillsätt det mesta av mjölet  - spara lite till utbakningen. Arbeta degen till den är smidig. Låt jäsa under duk i 40 minuter.
Baka ut brödkakorna. Låt dem jäsa i ca 30 minuter.
Grädda i 200° i ca 15 minuter.
Lät dem kallna på galler under duk.

* Alternativ
7 ½ dl mjöl  - fyra sädesslag
2 ½ dl grahamsmöl
3 dl fint rågmjöl



 Vörtbröd
75 g jäst
2 flaskor porter, 33 cl
1 flaska julbrygd, 33 cl (alt. julmust)
100 g smör
1½ dl mörk sirap
½ msk salt
½ msk malda nejlikor
½ msk mald ingefära
½ msk mald fänkål
½ msk mald kanel
½ dl malda pomeransskal
2 dl russin
300 g vetemjöl
1½ kg rågsikt

Smula ner jästen i en bunke. Värm porter, julbrygd, smör och sirap till 37° och häll blandningen över jästen. Tillsätt kryddor och russin. Rör om. Tillsätt rågsikten och hälften av  vetemjölet. Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Degen ska inte vara allt för fast. Pudra över lite av mjölet och låt jäsa under duk i ca 1 timma.

Ta upp dagen och arbeta den smidig. Dela den i 4 bitar. Forma limpor och låt dem jäsa på plåt  (smord eller klädd med bakplåtspapper) under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.

Bröden gräddas i ca 25 minuter varefter de tas ut och penslat med en blandning av sirap och vatten


Knäckebröd
50 g margarin
2 dl öl
50 g jäst
6 dl lantrågmjöl
½ tsk salt
vetekli

Smält margarinet. Tillsätt ölet och värm till 37 grader.
Lös jästen i degspadet. Tillsätt salt och mjöl. Arbeta degen.
Dela degen i 10 bitar. Kavla ut bitarna till tunna kakor i rikligt med vetekli.
Grädda i 225 grader.




Dalakakor
De här brödkakorna är inget man bestämmer sig för att göra samma dag. De görs på en surdeg som sätts dag 1 och sedan kan man baka på dag 5.

Surdeg
1 dl vatten (35°)
200 g rådmjöl
100 g rårivet äpple

Ingredienserna i surdegen blandas och förvaras sedan i en burk med lock i 3 dagar. Helst ska burken stå i 26-30°.

Dag 4 tillsätts:
2 dl vatten
200 g rågmjöl

Rör om och låt stå varmt i ett dygn.

Dag 5 – gör en deg av följande ingredienser:
6 dl mjölk
50 g jäst
3 dl surdeg
¾ dl sirap
2 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
1½ dl rågflingor
1½ dl havregryn
9-11 dl vetemjöl

Låt degen jäsa i ca 45 minuter. Arbeta degen lätt. Gör 15-20 brödkakor. Låt jäsa 30 minuter. Pensla med lite matolja. Grädda i nedre delen av ugnen 7-10 minuter.