Julens kryddor, julens blommor och julens frukter


Julens kryddor





Ingefära
Ingefära (Zingiber officinale) är en kryddväxt från Sydostasien. Den har en pärlbandsliknande jordstam som kan syltas eller 
torkas och användas hel eller mald.



Kanel
Kanel kommer från barken av några träd av släktet Cinnamomum. Vår vanliga hushållskanel kommer från en art som växer i södra Kina och odlas på Java och Sumatra. Det är innerbarken som rullas ihop och torkas. Den används sedan hel eller mald. Kanelen har varit en uppskattad krydda sedan årtusenden men blev känd i Europa först på 1600-talet.


                                 Kryddnejlikor
Nejlikor är de torkade och outslagna blomknopparna från en myrtenväxt. Ursprungslandet är Moluckerna eller Kryddöarna. Idag kommer det mesta från Zanzibar och Pemba vid Afrikas östkust. Smaken är söt och starkt stickande. Färgen är rödbrun till brun. Hel passar nejlikan till inläggningar, glögg, skinka och pomanderbollar. Malen passar den till pepparkakor, vissa mjuka kakor, pajer, korv, blodpudding, svartsoppa och i grillsås till    fläskkött.

Saffran
Saffran är världens dyraste krydda. Ett kilo saffran kostar lika mycket som 700 kilo kanel. Saffran tillverkas av saffranskrokusens (Crocus sativus) blomma. Varje blomma har en orange pistill som delar sig i tre grenar. Varje gren har ett så kallat märke i toppen. Det är det lilla märket som saffranskryddan består av.
Eftersom saffran är så dyrt är det vanligt att man försöker förfalska saffran. 

För att få ihop ett kilo saffran behövs det 150 000 st blommor. Den saffran som finns i Sverige kommer huvudsakligen från Spanien. Tidigare användes saffran inte bara som krydda utan även som textilfärg. Saffran är ganska giftigt och några gram kan vara dödande. Det har t.ex. använts vid försök att framkalla aborter.

                                                      
                                                      Senap
Senapsfrö användes redan av de gamla grekerna. Man skiljer på gult och brunt frö. Det bruna fröet är något mindre och har en skarpare, mer lättflyktig arom än det gula.  Brunt senapsfrö används till ”skånsk senapssås”. Det gula fröet används i inläggningar, vid kokning av fisk, korv och tunga. Senapsfrö kommer från en ettårig senapsväxt med ursprung i Medelhavsländerna och södra Asien. Smaken, som kommer fram när man krossar fröet och tillsätter vätska, är skarp och stickande.


Julens blommor

Seden att ha särskilda julblommor är inte speciellt gammal.  Krukväxter blev allmänna i hemmen först under de senaste hundra åren. På en del håll var det vanligt att till midsommar pryda kakelugnar och spisar med smörblommor. Dessa fick sedan vara kvar och snyggades alltid upp till julen. De kom därför att betraktas som något av juldekorationer.



Amaryllis
Amaryllisens svenska namn är egentligen ”Riddarstjärna”. Amaryllisen är släkt med narcisser, påskliljor och snödroppar. Amaryllisen ska ha jämt med vatten hela sommaren. Sedan slutar man vattna och ställer krukan på en mörk plats. I december planterar man om löken i en rymligare kruka, vattnar den ordenligt en gång och vattnar sedan lite då och då tills knoppen bryter fram.




                               Hyacint
Hyacinten är en flerårig liljeväxt som normalt blommar i april eller maj. Den härstammar från östra Medelhavsområdet. Hyacinten är tålig och lättskött och den av våra julblommor som är minst kravställande.








Julbegonia
Begonian är en av de julblommor som funnits längst. Den blev populär på 1930-talet. Begonian ingår i en familj av begoniaväxter som omfattar ca 1000 arter. De växer i tropiska trakter jorden runt. Begonian är inte lättskött. Den vill ha mycket ljus men inte stå i solsken och den vill ha en luftfuktighet som vi inte kan erbjuda i vanliga hem.


Julkaktus
Julkaktusens växtsläkte har tre arter som alla växer i Brasilien. Julkaktusen är en epifyt - växer på t.ex. träd för att komma upp i ljuset - och utvecklar inte speciellt stort rotsystem. Den blommar med avlånga blommor som sitter i topparna på varje gren. Julkaktusen tycker inte om eten. Eten är ett omättat kolväte som avges av bl.a. frukt. Det innebär att den inte vill stå i närheten av äpplen eller grönsaker. Den tycker dessvärre inte heller om att vara i närheten av julgranen.


Julstjärna
Julstjärnan upptäcktes 1821 av den amerikanske diplomaten Joel Roberts Poinsett i trädgården hos en mexikansk indian. De intensivt röda skyltbladen var heliga för indianfolket i fråga - så heliga att de inte ens fick vidröras. Ambassadören gav sig inte förrän han lyckats stjäla ett exemplar som han sedan förde till USA. Julstjärnan kom på 1960-talet till Sverige.




Julens frukter

Ananas
Ananas kommer från Sydamerika och är den sydamerikanska frukt som kommit att bli allra populärast hos oss.












Apelsin
Citrusfrukterna härstammar fån Sydostasien och apelsinen från södra Kina. Bitterapelsinträdet kom till Spanien på 1000-talet och då främst som prydnadsträd. De söta apelsinerna nådde Spanien först 400 till 450 år senare.

Dadlar
Dadlarna kommer från Nordamerika, Iran, Irak och Saudiarabien och växer på dadelpalmen. Dadlarna torkas.

Fikon
Fikonen är spridda i stora delar av Mellanöstern och odlas sedan årtusenden i Medelhavsområdet. Fikon finns i en rad olika sorter och fanns tidigare enbart som torkade i våra butiker. Numera kan vi köpa dem färska i stort sett hela året.

Paranötter
Paranöten kommer från ett träd som växer i Amazonas urskogar och som kan bli  upp till 50 meter högt. Trädet odlas sällan och nötter samlas där träden växer. Nötterna är inneslutna i huvudstora kapslar vari det kan finnas 2-3 dussin nötter.

Russin
Russin är en generell beteckning för torkade vindruvor. Alla sorters vindruvor torkas. De kaliforniska brukar ofta vara speciellt stora och söta.

Valnötter
Valnötterna växer på stora träd som ursprungligen kommer från Fjärran Östern. De största producenterna finns idag i Kalifornien, Frankrike och Italien. Nötterna omges med ett grönt läderartat hölje som spricker när nöten är mogen








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar