Julbocken härstammar troligen från den gamla nordiska gudavärlden där Tor red på sina bockar. I den svenska Julboken berättas om den bysantinske kejsaren Konstantin VI Porfyrogennetos (913-959) som efterlämnat en skildring av de nordiska soldaternas liv i Konstantinopel. Han berättar att de en jul hade en form av parad där det ingick soldater som var utklädda i pälsar med skinnet utåt och att de bar djurmasker. I paraden dansade man och skrek ”Jul! Jul!” Möjligen kan det här ha varit en sådan ”Frejs lek” som finns omtalad i flera gamla källor och som hade en anknytning till det fornnordiska julfirandet.
I Julboken berättas också att den vanligaste förklaringen till julbocksseden är att det var Nicolausupptågens djävul som stått modell. Han var ofta utstyrd med horn och päls så att han liknade en bock. När sedan S:t Nicolaus förbjöds under reformationen skulle bocken ha fortsatt att finnas kvar.
Vidare sägs i Julboken att båda förklaringarna - att julbocken var ett kristet helgonattribud eller att han var ett ”kristnat” minne av hedniska kultdanser - är i och för sig helt acceptabla, men ingetdera kan ledas i bevis. Det är upp till var och en att ta julbocken till sitt hjärta utifrån den egna fantasin.
Julbocken är i Sverige numera vanligen en halmbock som används som prydnad. Det kan också vara en hornprydd mask som förekommer i utklädda följen kring julen. På flera håll i vårt land förekom ganska länge seden att en julbocksutklädd person delade ut julklapparna och deltog i jullekarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar